Dagsrapporter fra Fyn Rundt for bevaringsværdige skibe uge 30 Juli 2019.

Nordstjernen deltog for første gang i hele sejladsen Fyn Rundt for bevaringsværdige træskibe i juli 2019.

Hver dag blev der sendt en lille rapport om dagens sejlads til vores hjælpe-redaktør Torben Ejersbo. De små rapporter kan læses nedenfor:

Vil du følge sejladsen dag for dag, skal du downloade app'en Tractrac hvor du kan følge dagens sejlads skib, rute og tid. Gratis! Søg: FynRundt for bevaringsværdige skibe 2019.

Fredag, d. 26.7.

Fra Marstal til Fåborg. Dagens rapport fra Curt Hoé: "Dagens sejlads gik fint. Blot ikke resultatmæssigt, vi blev 14 ud af 15, vi havde for lidt vind og manglede vores bredfok. Samlet blev vi 15, men vi har haft en super sejlads og lært lidt af hvert. Hjemturen starter nok i morgen kl ca 10, Middelfart ETA 17:00"

Torsdag, d. 25.7.

Fra Sønderborg til Marstal. Ruten var lagt nordover, dvs. nord om Ærø og derefter ned til Marstal udenfor konkurrence. Kapsejladsen sluttede nord for Ærø. Curt har sendt en kort, lakonisk besked til webmaster, som lyder:"Dagens sejlads - vi kom først over startlinjen og havde en fantastisk sejlads, vi må erkende, at NS ikke er bygget til kryds, men halvvind og rumskøds kan det gå stærkt, vi har hørt, at vi blev nr. 8". Hvis jeg forholder mig til TracTrac, app'en som via en gps-enhed monteret på hvert fartøj i real-time viser hvor skibene er i forhold til hinanden, har NS passeret startlinjen som nr. 3, hvilket er det absolut bedste i ugens løb. Derefter var der et ben op til mållinjen, hvor NS førte feltet an over en lang strækning. Karsten Schiødt sendte mig et foto, som dokumenterer, at NS havde hele feltet bag sig, så det er selvfølgeligt et blæret foto. Ved mållinjen var placeringen i følge TracTrac nr 11, men i det officielle resultat endte NS som nr 5. Nu er der blot Marstal-Fåborg tilbage, og vind og vejr er gunstigt - ikke blot for os men også for alle de andre. Hvad mon der sker? Se med i morgen! Du kan også følge sejladsen i real-time via TracTrac-app'en.

Onsdag, d. 24.7.

Fra Assens til Sønderborg. Forholdene var bedre end vejrudsigterne havde spået, der var nemlig lidt vind til sejladsen sydpå: 3-4ms fra sydøst. Starten blev forbedret endnu engang - hvad kan det ikke blive til? Helt uproblematisk var starten dog ikke. I Assens Havn vil motoren ikke starte - den var helt død. Curt kan bare lidt af hvert: kortslutning af startrelæet og motoren var i gang, og ledningerne blev repareret mens vi ventede på dagens startsignal. Men da let vind ikke er NS's stærke side, endte vi på en sidsteplads. Vi manglede sølle 1 minut for at være i mål indenfor tidsgrænsen. Pyt med det. Det er første gang i Nordstjernens historie, at fire etaper er gennemført under sejl - det er helt fantastisk. Curt og Arne delte skippertjansen og Hans Jørgen styrede sejlene. Hvordan de skal sættes og justeres er der mange meninger om, så Hans Jørgen er helt sikkert en meget træt mand på lørdag når NS vender retur til Middelfart. I Sønderborg var der udskitning: Martin og Kiss afløste Annette og Eigil. God vind til Marstal torsdag morgen!

Tirsdag, d. 23.7.

Sejlads fra Frcia til Assens i bagende solskin hele dagen. Vi kom meget bedre over startsnoren i dag - men i dag var sigtbarheden også god. Vinden var i vest, startende med 4-5 ms men løjede af i løbet af dagen. Vinden hjalp os til en fin sejlads til Assens. Store udfordringer blev vi derfor forskånet for. Bjarne, Bente og Curt påmønstrede og i Assens sagde vi farvel til far og søn (Jørn og Lars). Restena af besætningen består af Susanne, Annette, Arne, Hans Jørgen, Karsten og Sven.

En af besætningen (Karsten) var udsat for en lidt ubehagelig oplevelse, men det fortæller han nok selv om ved lejlighed. I morgen er Sønderborg målet. Det bliver fint sommervejr, men uden vind er det godt vi har tanket godt med diesel. Skrevet af skipper Eigil, som er yderst tilfreds med besætningens indsats, deres færdigheder kan dog forbedres på en række områder, men der gøres store fremskridt.

Mandag, d. 22.7.

Sejlads fra Bogense til Fredericia. Havnen blev tømt for både på en times tid, og NS var det sidste, der forlod havnen - ikke et valg vi traf. Den sene afgang - i regnvejr og vind ca. 6ms - betød at vi fik en dårlig start. Vi kom stort set sidst over startlinjen. Vinden øgede og regnen fortsatte. Det var lige noget for NS's "trænede" besætning. Vi overhalede flere både undervejs og kom flot i mål - indenfor tidsgrænsen - 400m foran vor ven Henrik Traugott-Olsen på Aventura. De to Søskende fra Middelfart hentede vi dog ikke. Tapper indsats af besætningen, som kom i havn ved 18-tiden efter en lang, blæsende og regnfuld dag på vandet. Tirsdag melder solskin hele dagen til sejladsen mod Assens.

Søndag, d. 21.7.

Nordstjernen forlod i dag, søndag, Middelfart mod Bogense, hvorfra sejladsen officielt starter i morgen, mandag, mod Fredericia. Eigil Kristensen er skipper.